Meditatie

'Wetenschappelijke studies tonen aan dat bij mensen die mediteren hun lichamelijke en geestelijke gezondheid aantoonbaar verbetert; lagere bloeddruk, betere weerstand tegen ziektes, minder stress, betere werkprestaties,sterker gevoel van eigenwaarde en bevredigender relaties. Mensen die op een regelmatige basis vijf jaar mediteren hebben een biologische leeftijd die twaalf jaar jonger is dan hun chronologische leeftijd. Maar de belangrijkste reden om te mediteren is om in contact te komen met je ziel.'
(Bron: Dr. Deepak Chopra: Het geluk in jezelf, 2006)

 Vaak zit ons hoofd vol met allerlei gedachten, beelden, meningen, oordelen, behoeften en verlangens. Dit creëert grote onrust in je hoofd, waardoor het steeds lastiger wordt om hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden. Focus op zaken die echt belangrijk voor je zijn, neemt af, met alle gevolgen van dien. We willen of moeten vaak zoveel, onze hele dag is vol gepland en voor ons gevoel hebben we altijd te weinig tijd. Kortom: een prima voedingsbodem voor stress. Meditatie is dé manier om weer rust, structuur en balans in je leven te brengen.

Meditatie is niet bedoeld om je gedachten te onderdrukken of stop te zetten. Het gaat er om te accepteren dat de gedachten er zijn én de stilte en rust, die in iedereen aanwezig is, in jezelf te vinden. Meditatie is een techniek / instrument die het mogelijk maakt om weer rust, structuur, balans en focus te realiseren. Na enige oefening kom je in steeds diepere lagen van je bewustzijn en bereik je een steeds grotere innerlijke rust.

Er zijn diverse vormen van meditatie zoals geleide meditatie, stilte meditatie en visualisatie. Al deze vormen leiden tot een grote mate van concentratie en rust. Als je regelmatig mediteert, zijn de effecten in je dagelijkse leven blijvend. Je wordt rustiger, evenwichtiger en je kunt je beter concentreren. Vanzelfsprekend is het belangrijk om een vorm van meditatie te kiezen die het beste bij jou past.

De vorm van meditatie die ik beoefen en je graag leer om toe te passen, is de Primordial Sound Meditatie van het Chopra Center for Wellbeing uit Californië, USA. Daarnaast geef ik ook introductiecursussen meditatie voor beginners.

Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten over meditatie en/of de cursussen? Kijk dan op www.innergyforlife.nl

 

Meditatie