Hooggevoeligheid

HSP, ofwel: 'Hooggevoelige kinderen

Nieuwetijdskinderen, HSP ofwel Hooggevoelige kinderen, ik zie ze steeds meer in mijn praktijk. Zoals hierboven vermeld zijn er verschillende benamingen voor, maar uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer.  

Wat betekend eigenlijk hooggevoelig zijn?

Een hooggevoelig kind voelt, hoort en ervaart alles 10x zo sterk als een gewoon kind. Geluiden om het kind heen zoals op school bijvoorbeeld komen dus veel krachtiger bij het kind binnen, Een hooggevoelig kind kenmerkt zich daardoor ook nog wel eens als het kind met problemen op school.

De school neemt contact op met de ouder of bij een schoolgesprek komt naar voren dat het kind 'agressief' zou zijn of juist 'passief', want het kind kan op twee manieren reageren op al die 'herrie' aan zijn hoofd. Soms zijn de geluiden zó enorm en komt het van alle kanten zó bij het kind binnen dat het kind ontplóft! En dan wordt al snel gezegd: 'Het kind is onhandelbaar en agressief of kan ADHD oid hebben'. Maar dit gedrag heeft vaak een oorzaak. Of...het kind sluit zich helemaal af óf er lijkt niets meer bij hem of haar binnen te komen. Het kind sluit zich volledig af van al die omgevingsgeluiden, dat kan ook. Hoge en Lage tonen kan het kind vóelen terwijl een minder gevoelige dit niet eens hoort.


Agressief en onhandelbaar of stil en teruggetrokken?

In veel gevallen uit het kind zich op een agressieve manier. Ze zijn op school geweest en hebben daar allerlei prikkelingen opgedaan die ze niet kwijt kunnen. Het hoopt zich allemaal op en éénmaal thuis komt het er allemaal uit. De ouders zien alleen maar een brutaal en lastig kind thuiskomen, waar u helemaal niets goed bij kunt doen. En die reageren daar natuurlijk op waardoor de ellende compleet is. Aan de andere kant kan het zijn dat het kind heel stil word en teruggetrokken in zijn eigen wereld waar het veilig is. En als het kind dit gedrag ook toepast op school in de klas komt dan ook niet alle informatie binnen, wat zich op den duur weer gaat uiten in een achterstand of achteruitgang van de leerprestaties. Het kind sluit zich af, en er komt niets meer binnen, het slaat niets meer op en soms is het zelfs zo erg dat het na allerlei schoolonderzoeken en gesprekken over en weer het predicaat opgelegd krijgt van: 'Autistische aanverwantschap'. Terwijl het dat dus helemaal niet is. Het zijn de prikkels waar het kind gewoon teveel van krijgt en het kent geen andere weg dan zich terug te trekken in zijn eigen veilige wereldje.

Het kind is zó gevoelig voor prikkels. Het weet er gewoon geen weg mee

Het kind is gewoon super gevoelig, en als het dan helemaal vól zit het met al die prikkels die van alle kanten op hem of haar zijn afgekomen. Al die geluiden, al die emoties, al die indrukken dan wordt het gewoon teveel op een gegeven moment.
Een hoog gevoelig kind heeft een gevoel van veiligheid nodig. Het moet zich kunnen terugtrekken waar het rust en stilte kan vinden als het overprikkeld is. Hoog gevoelige kinderen leven vanuit gevoel, ze krijgen een overschot aan prikkels binnen, dit kan zich uiten doordat ze zich afzonderen, angstig, agressief of zelfs ziek kunnen worden.

Soms wordt het kind op school gepest omdat het anders is dan de anderen. Een vraag op school in de klas waarop een direct antwoord moet komen lukt ze niet. Het hoog gevoelige kind moet eerst over de vraag nadenken. Als het kind overprikkeld is kan dat zich uiten in agressiviteit of juist in heel teruggetrokken zijn in de eigen wereld. Als het kind meegaat naar bijvoorbeeld een verjaardag kan het zijn dat het zich terugtrekt bij binnenkomst, vaak is de ruimte klein en is het een drukte van mensen die daar al aanwezig zijn. Deze zorgen op die manier voor zoveel prikkels doormiddel van geluiden, energieën en stemmingen die daar aanwezig zijn dat het kind helemaal niet mee naar binnen wil. Het komt allemaal ineens op hem af. Hooggevoelige kinderen en ook volwassenen hebben vaak een haarscherpe intuïtie. Ze voelen heel sterk gevoelens en stemmingen aan en voelen het gelijk als er tegen ze gelogen wordt.

Hoe gaat men nu het best om met een Hooggevoelig kind?

Zorg voor een begripvol en liefdevol thuisfront waar het kind veiligheid en geborgenheid ervaart. Maar, geef ook structuur want 'weten waar je aan toe bent' is heel belangrijk. Geen plotselinge uitstapjes of vakanties die spontaan worden ondernomen want daar raakt het kind helemaal van in de stress. Bespreek grote veranderingen van te voren zodat het kind zich daar op kan voorbereiden.

Zeker als het over een woningomgeving gaat of over het veranderen van school. Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over hooggevoeligheid zodat u uw kind beter kunt begrijpen en/of opvangen en ook op de hoogte bent van hoe de beste benadering is. Als u denkt dat uw kind gevoelig is, breng dit dan over aan de leraar of lerares op school want zo kunnen problemen tijdig opgevangen en geconstateerd worden. Hooggevoelige kinderen zijn ook graag in de natuur. Ze zijn onderzoekend, willen alles weten en wéten ook zelf vaak veel. Ze kunnen soms met uitspraken aankomen waarvan je denkt: 'waar komt dát nu vandaan?' Ze hebben vaak een wijsheid van vele levens bij zich.

Doorzie het gedrag van uw kind.
Is uw kind onhandelbaar, brutaal en dwars? Bedenk dan dat dit een oorzaak heeft. Net uit school? Misschien overprikkelt, door al die drukte, geluiden, beelden. Misschien was het teveel. Zorg dan voor rust en begrip. Des te beter zal het kind zich ontwikkelen met een sterk gevoel van eigenwaarde. Met als gevolg: een gelukkig leven!

 
Hoe kun je je kind hierbij helpen?
Middelen als Ritalin zijn zwaar en kunnen veel bijwerkingen hebben voor deze kinderen, maar gelukkig zijn er andere mogelijkheden: Homeopathie werkt ook geweldig bij dit soort klachten. Homeopathische middelen kunnen angsten verminderen, concentratie laten toenemen en deze kinderen beter in hun vel laten zitten op een natuurlijke milde manier. Juist voor dit soort gevoelige kinderen is dit zo belangrijk om het op een zo mild mogelijke manier te laten verlopen.  

Als u vragen heeft over uzelf en/of uw ind en zijn of haar problemen, dan bent u altijd welkom om vrijblijvend contact op te nemen en te informeren naar de mogelijkheden van homeopathie op dit gebied.

 

 


Hooggevoeligheid